- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie macie pomysłu na ciepły, jesienny obiad to polecamy Wam przepis na pyszny kociołek warzywny ze schabem i soczewicą :) Przepis ten i wiele innych smacznych przepisów na jesień i inne pory roku znajdziecie w naszej książce “Sezonowo Bezglutenowo” :)
Dodatkowo mamy dla Was małą niespodziankę. W naszym sklepiku możecie kupić naszą książkę z autografami, ale musicie się pośpieszyć ponieważ zostało tylko 5 egzemplarzy :)
Składniki na kociołek:
– 500g schabu
– 1 papryka żółta
– 1 papryka czerwona
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 300 g brukselki
– 100 g czerwonej soczewicy
– 400 g pomidorów
– 1 por
– 3 gałązki natki pietruszki
– 2 łyżki masła
– sól
– pieprz
– 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
– 1/2 łyżeczki mielonej przyprawy curry
– 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
Składniki na 4 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pora pokrojonego w krążki. Schab kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Całość dusimy kilka minut.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki i dorzucamy. Następnie dodajemy brukselkę (małe brukselki dodajemy w całości a większe przecinamy na pół) oraz soczewicę. Całość doprawiamy i dusimy do miękkości.
Pod koniec duszenia dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Ostatnio robiła podobne dane lecz bezmięsne. Wyszło przepyszne! ;)
Na pewno było pyszne :)