Jeżeli nie lubicie skomplikowanych ciast albo mają wpaść niezapowiedziani goście to polecamy pyszne i proste w\ przygotowaniu bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem :) To ciasto bardzo szybko się robi, a co najważniejsze jest lekkie, puszyste i wilgotne :)
Składniki na ciasto:
– 3 jajka L
– 90 g cukru
– 1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
– 80 g oleju rzepakowego
– 100 g mąki gryczanej białej
– 100 g mąki owsianej
– 20 g skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 140 g rabarbaru (2 łodygi)
Forma do babki o średnicy 23 cm.
W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie rabarbar. Myjemy i kroimy na małe kawałki.
Całe jajka miksujemy razem z cukrem na jednolitą i puszysta masę ok. 5 minut. Dodajemy jogurt oraz olej i lekko miksujemy. Następnie dodajemy cukier z wanilią, sodę, proszek do pieczenia, mąki oraz skrobię i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy 30 minut.
Smacznego :)
Super skład! Fajnie, że pokazujesz, że ciastko nie musi być pełne cukru i białej mąki. Duuuży plus za obecność kaszy gryczanej niepalonej :)
Mam stwierdzoną celiakię, takie ciasto chętne bym zjadl, musi być pyszne!
Ciasto wyszło pyszne :) Polecam zrobić :)