- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego upiec na weekend to polecamy pyszne bezglutenowe ciasto z truskawkami, pianką i migdałową kruszonką :) Temu ciastu nie można się oprzeć – u nas zniknęło bardzo szybko :)
Składniki na ciasto:
– 6 jajek
– 120 g cukru
– 110 g mąki ryżowej
– 25 g skrobi ziemniaczanej
– 150 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
– 20 g płatków migdałowych
– 15 g mąki ryżowej
– 15 g cukru
– 15 g masła
Forma do babki o średnicy 23 cm.
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce kruszymy płatki migdałowe, dodajemy cukier, mąkę i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Teraz robimy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier w dwóch partiach i jeszcze chwilę ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. 1/3 piany odkładamy na bok. Do pozostałej piany dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę i skrobię i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy truskawki. Na truskawki wykładamy odłożoną wcześniej pianę i wyrównujemy. Na wierzch posypujemy kruszonkę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy 35 minut.
Smacznego :)
Kruszonka świetnie dopełnia deser wizualnie i w smaku. :)
Dziękuję, kruszonka jest najlepsza :)
Hej, czy można zastąpić mąkę ryżowa mąką migdałową?