Bezglutenowe ciasto z truskawkami, pianką i migdałową kruszonką

Magda

Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego upiec na weekend to polecamy pyszne bezglutenowe ciasto z truskawkami, pianką i migdałową kruszonką :) Temu ciastu nie można się oprzeć – u nas zniknęło bardzo szybko :)

Bezglutenowe ciasto z truskawkami, pianką i migdałową kruszonką

Składniki na ciasto:

– 6 jajek
– 120 g cukru
– 110 g mąki ryżowej
– 25 g skrobi ziemniaczanej
– 150 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

– 20 g płatków migdałowych
– 15 g mąki ryżowej
– 15 g cukru
– 15 g masła

Forma do babki o średnicy 23 cm.

Bezglutenowe ciasto z truskawkami, pianką i migdałową kruszonką

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce kruszymy płatki migdałowe, dodajemy cukier, mąkę i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki.

Teraz robimy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier w dwóch partiach i jeszcze chwilę ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. 1/3 piany odkładamy na bok. Do pozostałej piany dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę i skrobię i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy truskawki. Na truskawki wykładamy odłożoną wcześniej pianę i wyrównujemy. Na wierzch posypujemy kruszonkę.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy 35 minut.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Bezglutenowe ciasto z truskawkami, pianką i migdałową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *