- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was rozgrzewające, ostro-słodkie curry z kurczaka z batatami i ciecierzycą :)
Składniki na curry:
– 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
– 1 batat (ok. 380 g)
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm)
– 5 liści kaffiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– świeża kolendra
– 100 g ryżu
Składniki dla 2 osób.
W rondelku podgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Imbir kroimy na małe kawałki i dodajemy. Dorzucamy liście kaffiru. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pastę curry i mieszamy. Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ciecierzycę wraz z wodą i dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie a sos się lekko zagęści. Można też kilka kawałków batatów rozgnieść widelcem. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i trochę zostawiamy do posypania po wierzchu.
W między czasie robienia curry gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Smacznego :)
smakowitości ! :D
:)
BArdzo ciekawy przepis. Na pewno zrobię. :)
Zachęcamy – bardzo nam smakowało :)