- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Cukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :)
Składniki na cukinie faszerowane:
– 2 cukinie
– 150 g kurek
– 3 zielone cebulki
– 80 g ryżu parabolicznego
– 20 g parmezanu
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– oliwa
Składniki na 2 porcje.
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kawałki cukinii bez nasion możemy pokroić i dorzucić do farszu.
Teraz zabieramy się za farsz. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Po chwili dodajemy umyte kurki – małe w całości a większe pokrojone. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, przyprawiamy i chwilkę dusimy. Gotowy farsz mieszamy z ugotowanym ryżem.
Wydrążone cukinie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy farszem. Na wierzch cukinii ścieramy parmezan. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 30 minut aż cukinie zmiękną.
Smacznego :)
aromatyczne pyszności :)
Oj tak :) Zachęcamy do wypróbowania przepisu :)