Cukinia w pomidorach z indyjską nutą

Magda

Dziś zapraszamy na bardzo smaczne, aromatyczne i pikantne danie z cukini i pomidorów połączone z indyjskimi przyprawami :)

cukinia-w-pomidorach

Składniki:
– 2 cukinie (500 g)
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– kilka gałązek świeżej kolendry
– 2 łyżki oleju
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki kminku całego
– 1/2 łyżeczki pieprzu indyjskiego
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/4 łyżeczki chili
– 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki dla 2 osób.

cukinia-i-pomidory

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cały kminek oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory,  przekładamy do cukini i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane liście świeżej kolendry i podajemy :)

Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem lub może być dodatkiem do mięsa.

Smacznego :)

cukinia-z-pomidoramicukinia-z-nutą-indyjską
Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Cukinia w pomidorach z indyjską nutą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *