Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Magda

Dla smakoszy ciast owocowych mamy bardzo smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem :)

ciasto-z-truskawkami-i-rabarbaremSkładniki:
– 6 jajek
– 300 g cukru
– 330 g mąki tortowej
– 2 łyżeczki esencji waniliowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g oleju
– 150 g rabarbaru
– 500 g truskawek

Dodatkowo cukier puder do dekoracji.

Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru dalej miksując. Potem dodajemy żółtka wymieszane z olejem i esencją waniliową i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem.
Na wierzch ciasta układamy umyte i obrane truskawki oraz obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 45-60 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto-z-truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Ciasto z truskawkami i rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *