Ciasto Shrek

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejne proste ciasto, do którego nazwa przykleiła się od sympatycznego (hym… ) bohatera kreskówek z racji jego częściowego koloru czyli Shreka :) Jest to ciasto składające się z kilku warstw ale nikt nie powinien mieć problemu aby je złożyć w całość. Co prawda w tej opcji musimy użyć piekarnika (w przeciwieństwie do takiego 3bit-a) ale ze smaku i poszczególnych elementów będą zadowoleni nie tylko nasi najmłodsi ;)

DSC_8080x900

Składniki na biszkopt:
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 2 łyżki ciepłej wody

Składniki na masę budyniową:
– 1/2 l zielonego Kubusia
– 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego

Składniki na masę śmietanową:
– 200 g śmietanki kremówki 36%
– 40 g galaretki kiwi
– 1/3 szklanki gorącej wody
– 1 opakowanie delicji

Składniki na wykończenie ciasta:
– 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi
– 500 ml gorącej wody

Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy).

Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier, olej i startą skórkę z cytryny. Teraz miksujemy na małych obrotach i dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy . Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą.

Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy. Gorący budyń wylewamy na biszkopt.

Podczas gdy masa budyniowa nam stygnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i studzimy. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zimną ale nie stężałą galaretkę. Masę wylewamy na wystudzony budyń i jak lekko się zetnie wykładamy na nią delicje.

Na koniec rozpuszczamy kolejne galaretki i jak wystygną i zaczną lekko tężeć wylewamy na delicje. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godzin żeby nam wszystko dobrze stężało.

Smacznego :)

DSC_8057x2x900

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Ciasto Shrek”

  1. Forma faktycznie – świetna :) Moja pierwsza myśl – czy w taki sposób upiekła całe ciastko, czy jednak ten kawałek jest wycięty na potrzeby bloga :P W sumie chyba powycinam też takie kręgi a resztki zjem ja :P A czy w ogóle wycinałaś?
    Samo ciacho prezentuje się super i po składnikach stwierdzam, że w smaku – pychota ;) A wiesz, że widziałam ostatnio ciasto – Fionę :)?

    1. To jest wycięty kawałek z całości. Założenie było takie żeby podać 9 takich samych okrągłych kawałków (forma była kwadratowa). Wycinane takimi stalowymi obręczami (wielkość 9 czy 10 cm). Resztki poszły od razu do żołądka :)

      Fiona? Hym… ciekawe, ciekawe :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *