- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejne proste ciasto, do którego nazwa przykleiła się od sympatycznego (hym… ) bohatera kreskówek z racji jego częściowego koloru czyli Shreka :) Jest to ciasto składające się z kilku warstw ale nikt nie powinien mieć problemu aby je złożyć w całość. Co prawda w tej opcji musimy użyć piekarnika (w przeciwieństwie do takiego 3bit-a) ale ze smaku i poszczególnych elementów będą zadowoleni nie tylko nasi najmłodsi ;)
Składniki na biszkopt:
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 2 łyżki ciepłej wody
Składniki na masę budyniową:
– 1/2 l zielonego Kubusia
– 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
Składniki na masę śmietanową:
– 200 g śmietanki kremówki 36%
– 40 g galaretki kiwi
– 1/3 szklanki gorącej wody
– 1 opakowanie delicji
Składniki na wykończenie ciasta:
– 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi
– 500 ml gorącej wody
Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy).
Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier, olej i startą skórkę z cytryny. Teraz miksujemy na małych obrotach i dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy . Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą.
Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy. Gorący budyń wylewamy na biszkopt.
Podczas gdy masa budyniowa nam stygnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i studzimy. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zimną ale nie stężałą galaretkę. Masę wylewamy na wystudzony budyń i jak lekko się zetnie wykładamy na nią delicje.
Na koniec rozpuszczamy kolejne galaretki i jak wystygną i zaczną lekko tężeć wylewamy na delicje. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godzin żeby nam wszystko dobrze stężało.
Smacznego :)
Smacznego :)
przecudnie podane! podoba mi się taka forma, co pięknego :)
Wyglada rewelacyjnie
Fajnie podane :)
Forma faktycznie – świetna :) Moja pierwsza myśl – czy w taki sposób upiekła całe ciastko, czy jednak ten kawałek jest wycięty na potrzeby bloga :P W sumie chyba powycinam też takie kręgi a resztki zjem ja :P A czy w ogóle wycinałaś?
Samo ciacho prezentuje się super i po składnikach stwierdzam, że w smaku – pychota ;) A wiesz, że widziałam ostatnio ciasto – Fionę :)?
To jest wycięty kawałek z całości. Założenie było takie żeby podać 9 takich samych okrągłych kawałków (forma była kwadratowa). Wycinane takimi stalowymi obręczami (wielkość 9 czy 10 cm). Resztki poszły od razu do żołądka :)
Fiona? Hym… ciekawe, ciekawe :)