Ciasto egipskie Basbusa Babusa

Magda

Jakiś czas temu robiliśmy razem z przyjaciółmi kolację tematyczną egipską gdzie przygotowałam to ciasto. Przepis dostałam od znajomej, która przez pewien czas mieszkała w Egipcie tak więc i Wy musicie zrobić egipskie ciasto Basbusa Babusa  :)

Pyszne ciasto egipskie Basbusa Babusa

Składniki egipskie ciasto Basbusa Babusa na piasku:

– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 2/3 szklanki kaszy manny
– 200g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 6 jajek
– 1 cukier waniliowy
– 1/2 szklanki soku pomarańczowego
– 1/2 szklanki wiórków migdałowych
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Forma okrągła 26 cm.

W pierwszej kolejności ucieramy masło z żółtkami dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ważne żeby masło miało temperaturę pokojową bo będzie nam się lepiej i szybciej ucierało. Następnie robimy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając (jeżeli używamy mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut.

Upieczony placek można dodatkowo nasączyć syropem lub polukrować. Ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie. Z informacji uzyskanej od znajomej Egipcjanie do tego placka lubią pić herbatę z mlekiem, często maczając w niej placek.

Ciasto najlepiej smakuje w tym samym dniu kiedy jest wilgotne.

Smacznego :)

Pyszne ciasto egipskie Basbusa Babusa

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *