- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jakiś czas temu robiliśmy razem z przyjaciółmi kolację tematyczną egipską gdzie przygotowałam to ciasto. Przepis dostałam od znajomej, która przez pewien czas mieszkała w Egipcie tak więc i Wy musicie zrobić egipskie ciasto Basbusa Babusa :)
Składniki egipskie ciasto Basbusa Babusa na piasku:
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 2/3 szklanki kaszy manny
– 200g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 6 jajek
– 1 cukier waniliowy
– 1/2 szklanki soku pomarańczowego
– 1/2 szklanki wiórków migdałowych
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Forma okrągła 26 cm.
W pierwszej kolejności ucieramy masło z żółtkami dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ważne żeby masło miało temperaturę pokojową bo będzie nam się lepiej i szybciej ucierało. Następnie robimy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając (jeżeli używamy mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut.
Upieczony placek można dodatkowo nasączyć syropem lub polukrować. Ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie. Z informacji uzyskanej od znajomej Egipcjanie do tego placka lubią pić herbatę z mlekiem, często maczając w niej placek.
Ciasto najlepiej smakuje w tym samym dniu kiedy jest wilgotne.
Smacznego :)