Jako, że mamy teraz okres ostatkowy i szaleństwo tłustego czwartku to i u nas w kuchni zagościły z tego tytułu słodkości. Przedstawiamy przepis na chrust, który został odkopany z zeszytu naszej babci :)
Składniki na chrust:
– 1 jajko
– 3 żółtka
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
– 3-4 łyżek śmietany 36%
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia
Najpierw w garnku mieszamy na gładką masę jajko, żółtka, masło, sól oraz śmietanę.
Na stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go na 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy go na kilka mniejszych kawałków i zaczynamy wałkować ciasto.
Następnie ciasto kroimy na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Należy uważać aby paski nie były dłuższe niż średnica garnka lub patelni do smażenia. Po środku paska robimy małe cięcie i przekładamy przez nie jedną część paska.
Na końcu rozgrzewamy olej i wrzucamy chrust. Należy robić to delikatnie aby usmażył nam się równomiernie z każdej strony. Jak uzyskamy złoty brązowy kolor naszego chrustu to wyciągamy i dajemy na ręczniki papierowe do odsączenia z oleju.
Po wystygnięciu chrustu posypujemy go cukrem pudrem i gotowe :)
Smacznego :)