Chłodnik z botwinki

Magda

Jeżeli lubicie barszczyk i botwinkę to mamy dla Was propozycję na ciepłe dni – chłodnik z botwinki. Do tej pory nie przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu :)

chlodnik-z-botwinkiSkładniki:
– 1 pęczek botwinki
– 1 średni ogórek
– 1/2 pęczku koperku
– 1/2 pęczku szczypiorku
– 250 ml kefiru
– 500 ml wody
– 200 ml jogurtu greckiego
– sól, pieprz, cukier
– 1 łyżeczka octu
– 4 jajka

Składniki dla 4 osób

Najpierw zajmujemy się botwinką. Gałązki kroimy na małe słupki a liście drobno kroimy. Buraczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Potem gotujemy jeszcze ok. 3 minut i dodajemy ocet.

Jak nasz barszczyk stygnie gotujemy jajka na twardo.

Do ostudzonego barszczyku dodajemy ogórka obranego ze skórki i startego na tarce oraz posiekany koperek i szczypiorek. Kefir i jogurt mieszamy razem i dodajemy do niego stopniowo barszczyk stale mieszając a potem całość wlewamy do barszczyku. Na koniec doprawiamy nasz chłodnik solą, pieprzem i cukrem.

Gotowy chłodnik rozlewamy do miseczek i dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki.

Taka mała uwaga: nie próbujcie chłodnika podgrzewać bo straci swój smak i wygląd :)

Smacznego :)

chlodnik-botwinkowy

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *