- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Na pewno wielu z Was gotuje w niedzielę rosół z kurczaka. Często nie macie pomysłu jak wykorzystać takiego kurczaka? Dam Wam pewną radę. Część z Was je na pewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować tak więc polecam wypróbować moje domowe burgery z kurczaka :)
Składniki na domowe burgery z kurczaka:
– 1 noga z kurczaka
– kilka marchewek gotowanych
– 1 pietruszka gotowana
– trochę natki z pietruszki
– 1 jajko
– bułka tarta do obtoczenia
– 2 bułki
– oliwa lub olej do smażenia
Składniki na dwie porcje (dwa burgery).
Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy – no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu to wtedy ten punkt mamy z głowy :)
Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki.
Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego. Następnie dorzucamy rozgniecioną marchewkę i pietruszkę. Do tego wrzucamy natkę z pietruszki drobno posiekaną. Na koniec wbijamy do tego całe jajko i mieszamy. Możemy dorzucić łyżkę bułki tartej aby masa nam się lepiej formowała.
Po wymieszaniu wszystkich składników zaczynamy formować burgery które z wierzchu posypujemy bułką tartą i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Burgery smażymy na złocisty kolor i podajemy w bułeczce :)
Szybkie i proste danie z wykorzystaniem elementów niedzielnego obiadu :)
Smacznego :)