Bigos warzywny (post Dąbrowskiej)

Magda

Podsyłamy Wam kolejny przepis obiadowy :) Na poście nie może też zabraknąć bigosu :) Zapraszamy na pyszny postny bigos warzywny :)

Bigos warzywny (post dr Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na bigos:

– 600 g kiszonej kapusty
– 400 g surowej białej kapusty
– 1 cebula
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 suszone śliwki
– 250 ml wody
– sól morska
– pieprz kolorowy
– kminek w ziarenkach
– kminek mielony
– słodka papryka
– 5 liści laurowych
– 10 ziaren ziela angielskiego

Składniki na 3 porcje.

Do rozgrzanego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy na sucho aż cebula się przyrumieni. Białą kapustę szatkujemy i dodajemy do cebuli. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wodą. Kiszoną kapustę odciskamy lekko z wody i dorzucamy do garnka (jeżeli kapusta jest długa to trochę szatkujemy). Suszone śliwki kroimy w paseczki i dodajemy do kapusty. Do garnka wrzucamy przyprawy, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Jeżeli woda nam szybko paruje to dolewamy po troszku pozostałą wodę z kapusty. Kiedy kapusty mamy miękkie możemy jeść J

Smacznego :)

Bigos warzywny (post dr Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Bigos warzywny (post Dąbrowskiej)”

  1. Nie jestem wielką fanką bigosu klasycznego, ale ten wygląda tak apetycznie, że chyba się przełamie i wypróbuję. Fajnie, że przepis można też wykorzystać podczas postu, gdyż jak do niego podchodziłam to zawsze z czymś na ciepło miałam największy problem.

    Pozdrawiam

    1. Zachęcamy do spróbowania :) Mamy nadzieję że będzie smakować :) Fakt na poście nie jest łatwo z kompozycją posiłków ale da się coś fajnego zrobić :)

  2. Chyba te suszone sliwki sa jednak niedozwolone..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *