Dzisiaj zapraszamy Was na kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Tym razem będzie to słodki wypiek jakim jest pyszny z dodatkiem wiśni tort czarny las :)
Składniki na Tort Czarny Las:
Biszkopt:
6 jajek
180g cukru kryształ
115g mąki ryżowej
30g mąki ziemniaczanej
15g mąki z tapioki
30g kakao
Masa środek:
1l śmietanki 36%
50g cukru pudru
110g wiśni z syropu
50ml. wiśniówki
Masa na wierzch:
150ml śmietanki 36%
10g cukru pudru
15g czekolady deserowej
60g wiśni kandyzowanych
Forma tortownica o średnicy 24 cm.
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie w 4 porcjach dodajemy cukier cały czas ubijając aż piana będzie lśniąca i sztywna. Potem dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki oraz kakao i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzałki góra/dół). Pieczemy przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy masę środkową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Następnie biszkopt dzielimy na 3 równe części. Pierwszy blat ponczujemy 1/3 części wiśniówki i wykładamy połowę masy śmietanowej. Na nią wykładamy połowę wiśni i przykrywamy drugim biszkoptem, który ponczujemy. Teraz wykładamy drugą połową masy śmietanowej, na której układamy pozostałe wiśnie. Ponczujemy trzeci blat i przykrywamy nim masę śmietanową.
Następnie przygotowujemy masę na wierzch. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Cienką warstwą pokrywamy wierzch tortu, a resztę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na około rozetki, które dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.
Całość posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na około godzinę aby się całość związała.
Smacznego :)