Dzisiaj mamy dla Was przepis na bezglutenowy korzenny chleb który pochodzi z książki “Moja kuchnia bez glutenu”. Słodki chlebek w swoim smaku przypomina naszego piernika :)
Składniki na chleb korzenny:
– 100 g mąki gryczanej
– 50 g mąki z komosy ryżowej
– 50 g brązowej maki ryżowej
– 50 g skrobi kukurydzianej
– 50 g skrobi (u nas tapioka)
– 1 łyżeczka zmielonej łuski babki jajowatej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
– 80 g skórki pomarańczowej
– 50 g płatków migdałów
– 150 ml mleka
– 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
– 250 ml miodu
– 50 ml oleju o neutralnym smaku
– 50 g cukru gruboziarnistego
– 1/2 łyżeczka soli
Składniki na lukier:
– 150 ml wody
– 100 g cukru pudru
Dodatkowo: migdały do posypania góry, masło i mąka do oprószenia formy.
Forma keksówka o wymiarach 9,5 x 30 cm
W garnku podgrzewamy miód z cukrem, mlekiem i olejem. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
W misce mieszamy wszystkie przesiane mąki, sodę, babkę, przyprawę korzenną i sól. Do mieszanki dodajemy masę miodową i zagniatamy ciasto. Do tego dodajemy skórkę pomarańczową, płatki migdałów oraz wodę pomarańczową i mieszamy.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. My formę wyłożyliśmy papierem do pieczenia i posmarowaliśmy olejem. Ciasto nakładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu chleb polewamy lukrem. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem pudrem do momentu wrzenia. Po wylaniu lukru na chleb posypujemy go płatkami migdałów.
Uwagi:
– my ciasta nie zagniataliśmy ponieważ na etapie łączenia składników okazało się że masa jest rzadka (być może błąd w tłumaczeniu przepisu)
– dla nas chleb jest wystarczająco słodki więc nie robiliśmy lukru
– w przepisie nie ma podanej wielkości formy do pieczenia
Smacznego :)
chce zrobić ten chleb, pochwalę się wrażeniami :)))
Polecamy i czekamy na wrażenia :)
wygląda świetnie
Dzięki :)
Domowej roboty chlebek <3
Też bym taki schrupał schrupał :)
Świetny przepis!
:)