- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami z dodatkiem banana. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki. To był u nas ostatni dzwonek aby wykorzystać jeszcze letnie pyszne i słodkie jabłka z ogrodu :)
Przy okazji chcielibyśmy przypomnieć, że w naszej książce “Sezonowo Bezglutenowo” również znajdziecie pyszne bezglutenowe racuchy ( z innych mąk) z aromatycznym syropem pomarańczowym :)
Składniki na racuchy:
– 150 g bezglutenowej mąki owsianej
– 30 g mąki ziemniaczanej
– 2 jabłka (ok. 350 g)
– 1 banan
– 180-200 g mleka
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 proszku do pieczenia
Dodatkowo olej do smażenia oraz cukier puder do posypania.
Składniki na 8-9 sztuk placuszków.
Do garnka wsypujemy obie mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy miód, mleko (mleko dodajemy stopniowo, w zależności ile mąki go wchłoną) i rozgniecionego banana i mieszamy. Na koniec obieramy jabłka, kroimy w plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto, formujemy placki i wyrównujemy. Racuchy smażymy na rumiany kolor. Gotowe placki możemy posypać cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Wygląda obiecująco. No i ten miód jako składnik, bardzo go lubię:)
Dzięki i tak smakują :) Zachęcamy do zrobienia :)
Dzisiaj zrobilem je na obiad. Bardzo dobre chociaz moja zona zawsze mowi gdy je jemy/ raz w roku/ ze nie lubi jesc deser na obiad.
No coz stare przyzwyczajenia sa nie do przeskoczenia.
Poniewaz ja je gotuje to ja decyduje.
Nam też bardzo smakują i często są u nas częścią obiadu :)
Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić inną? Np kokosową albo ryżową?
Mąkę można zamienić na mąkę (skrobię) z tapioki. Nie wiem jak się zachowają mąki kokosowa czy ryżowa bo nie próbowałam. Należy pamiętać że każda mąka inaczej chłonie płyny.