- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej tak jak my to ten przepis jest dokładnie dla Was :) Polecamy pyszne i szybkie w przygotowaniu panang curry z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową :) To curry jest bardzo łagodne, jeżeli chcecie bardziej ostre to wystarczy dodać papryczkę chili :)
Składniki na panang curry:
– 125 g ryżu jaśminowego
– 1 filet z kurczaka ok. 300 g
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 250 ml mleczka kokosowego
– 3 łyżeczki pasty panang
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego
– 1/2 łyżeczki suszonej ciętej trawy cytrynowej
– 3 liście kafiru
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy. Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju. Dodajemy pastę panang, sos sojowy, trawę cytrynową oraz kafir i podsmażamy 2 minuty. Następnie wrzucamy fasolkę szparagową oraz wlewamy mleczko kokosowe i dusimy ok. 10 minut aż mleczko lekko zgęstnieje.
Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie.
Gotowe curry podajemy z ryżem.
Smacznego :)