Panang curry z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

Magda

Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej tak jak my to ten przepis jest dokładnie dla Was :) Polecamy pyszne i szybkie w przygotowaniu panang curry z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową :) To curry jest bardzo łagodne, jeżeli chcecie bardziej ostre to wystarczy dodać papryczkę chili :)

Panang curry z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na panang curry:

– 125 g ryżu jaśminowego
– 1 filet z kurczaka ok. 300 g
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 250 ml mleczka kokosowego
– 3 łyżeczki pasty panang
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego
– 1/2 łyżeczki suszonej ciętej trawy cytrynowej
– 3 liście kafiru

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy. Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju. Dodajemy pastę panang, sos sojowy, trawę cytrynową oraz kafir i podsmażamy 2 minuty. Następnie wrzucamy fasolkę szparagową oraz wlewamy mleczko kokosowe i dusimy ok. 10 minut aż mleczko lekko zgęstnieje.

Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie.

Gotowe curry podajemy z ryżem.

Smacznego :)

Panang curry z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *