- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Czy Wy też lubicie słodkości tak jak my? Tym razem mamy dla Was słodką propozycję na bezglutenowe muffiny owsiane z rabarbarem. Pyszne, mięciutkie i nie rozsypują się a na drugi dzień są nadal super do zjedzenia :)
Składniki na muffiny:
– 120 g bezglutenowej mąki owsianej
– 55 g mąki ryżowej
– 55 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru trzcinowego
– 100 ml wody
– mus z rabarbaru
– 1/3 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 10 sztuk posiekanych migdałów
– 2 średnie łodygi rabarbaru (ok. 120 g
Składniki na mus rabarbarowy:
– 2 duże łodygi rabarbaru (ok. 150 g)
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżki wody
Dodatkowo płatki owsiane bezglutenowe do posypania.
Składniki na 11 sztuk muffinek.
Najpierw robimy mus z rabarbaru. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, dodajemy wodę i miód. Dusimy aż rabarbar zmięknie i rozpadnie się.
W między czasie przygotowujemy ciasto na muffinki. Do garnka wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy wodę, olej oraz mus rabarbarowy i mieszamy. Ciasto wychodzi gęste i ciągnące. Rabarbar kroimy na małe kawałki – część wrzucamy do ciasta z część zostawiamy (po 5 sztuk na muffinki).
Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki. Każdą papilotkę wypełniamy łyżką ciasta. Do każdej muffinki wciskamy po 5 kawałków rabarbaru i posypujemy płatkami owsianymi (lekko dociskamy).
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)
Fajny przepis :) Tylko gdzie ja teraz znajdę rabarbar… :(
Dzięki :) Dzisiaj widziałam w Auchan ;)