- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Po kilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :)
Składniki na pączki:
– 80 g mąki owsianej bezglutenowej
– 30 g mąki ryżowej
– 90 g musu z jabłek
– 40 g cukru
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Składniki na 8 małych pączków.
Do miski wrzucamy mus z jabłek, cukry oraz jajko i mieszamy. Teraz dodajemy mąki, sodę i spirytus i ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy olej. Masę na pączki bierzemy na łyżkę i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Ważne żeby olej nie był za gorący ponieważ pączki z wierzchu mocno się zrumienią a w środku będę surowe.
Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
bardzo ciekawy przepis :)
w środku wyglądają naprawdę fajnie