Bezglutenowe pączki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Już jutro Tłusty Czwartek, więc zapraszamy na pyszne i mięciutkie bezglutenowe pączki wypełnione domowym dżemem :) Tym razem postanowiliśmy wypróbować mąkę bezglutenową Schär Mix B.

Bezglutenowe pączki - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na pączki:

– 250 g mąki bezglutenowej Schär Mix B
– 1 opakowanie suchych drożdży
– 60 g cukru
– 125 ml mleka
– 2 żółtka
– 30 g masła
– szczypta soli
– 2 łyżki wódki lub spirytusu
– skórka z 1 pomarańczy
– ulubiony dżem, konfitura

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia
– cukier puder do posypania

Składniki na 8 pączków.

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier i mieszamy. Wrzucamy żółtka, szczyptę soli, wlewamy wódkę, ścieramy skórkę z pomarańczy. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło (ważne żeby mleko nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Ciasto wyrabiamy na gładką masę, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Jeżeli ciasto za bardzo się klei dosypujemy trochę mąki ok. 10-20g.

Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy w kulkę, następnie spłaszczamy, nakładamy troszkę nadzienia i sklejamy.

Rozgrzewamy smalec/olej.  Wrzucamy pączki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Bezglutenowe pączki - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



12 thoughts on “Bezglutenowe pączki”

  1. Mam bardzo podobny przepis, te same proporcje drożdży. Tylko świeże. Zastanawiam się, dlaczego w pączkach czuć drożdże. 5 dkg na 50 dkg mąki. Chyba lepsze efekty można osiągnąć z suszonymi. Kiedyś udawały mi się z mąki pszennej. Te bezglutenowe gorsze wychodzą.

    1. Świeże drożdże bardziej czuć od suszonych i używa się ich więcej (7g drożdży suszonych to 15g drożdży świeżych). Fakt z mąki pszennej pączki wychodzą lepsze, ale dobrze że inne wypieki smakują porównywalnie :)

  2. Wprawdzie nie jadłam pączków od 4 lat, więc nie wiem czy jestem obiektywna, ale te z Twojego przepisu wyszły wyśmienite !

  3. A mnie niestety z tego przepisu pączki nie wyszły :( Nie wiem co zrobiłam źle. Paczki kompletnie nie wyrosły. Mleko było letnio/ciepłe więc to nie był powód. Ciasto też źle się lepilo, nie było szans żeby zlepić kulkę z dżemem w środku, odpuściłam to j smażyłam bez dżemu. Na koniec pączki złe się usmazyly. Z zewnątrz są przypalone A w środku ciasto jest mokre. Jednym słowem katastrofa :(

    1. Przepis był robiony dwukrotnie i pączki wyszły nam jak na zdjęciu. Po pierwsze czy był użyty ten sam mix? Po drugie czy po wyrobieniu ciasto było lepkie, a jeżeli tak to czy dosypałaś trochę mąki jak pisze w przepisie? Po trzecie jeżeli nie użyłaś alkoholu może dlatego były w środku mokre bo wchłonęły więcej tłuszczu. Po czwarte jeżeli pączki się przypaliły to musiał być za bardzo rozgrzany olej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *