- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Już jutro Tłusty Czwartek, więc zapraszamy na pyszne i mięciutkie bezglutenowe pączki wypełnione domowym dżemem :) Tym razem postanowiliśmy wypróbować mąkę bezglutenową Schär Mix B.
Składniki na pączki:
– 250 g mąki bezglutenowej Schär Mix B
– 1 opakowanie suchych drożdży
– 60 g cukru
– 125 ml mleka
– 2 żółtka
– 30 g masła
– szczypta soli
– 2 łyżki wódki lub spirytusu
– skórka z 1 pomarańczy
– ulubiony dżem, konfitura
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Składniki na 8 pączków.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier i mieszamy. Wrzucamy żółtka, szczyptę soli, wlewamy wódkę, ścieramy skórkę z pomarańczy. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło (ważne żeby mleko nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Ciasto wyrabiamy na gładką masę, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Jeżeli ciasto za bardzo się klei dosypujemy trochę mąki ok. 10-20g.
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy w kulkę, następnie spłaszczamy, nakładamy troszkę nadzienia i sklejamy.
Rozgrzewamy smalec/olej. Wrzucamy pączki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mam bardzo podobny przepis, te same proporcje drożdży. Tylko świeże. Zastanawiam się, dlaczego w pączkach czuć drożdże. 5 dkg na 50 dkg mąki. Chyba lepsze efekty można osiągnąć z suszonymi. Kiedyś udawały mi się z mąki pszennej. Te bezglutenowe gorsze wychodzą.
Świeże drożdże bardziej czuć od suszonych i używa się ich więcej (7g drożdży suszonych to 15g drożdży świeżych). Fakt z mąki pszennej pączki wychodzą lepsze, ale dobrze że inne wypieki smakują porównywalnie :)
Magda ; 7g suszonych drozdzy odpowiada 25 g swiezych drozdzy .
Nas uczono w gastronomiku że świeże drożdże x 2 i tak też można znaleźć w internecie.
Twoje pączki wyglądają świetnie!
dzięki :)
Czy można pominąć alkohol?
Można pominąć tylko pączki mogą być bardziej tłuste. Dzięki niemu mniej wciągają tłuszczu.
Wprawdzie nie jadłam pączków od 4 lat, więc nie wiem czy jestem obiektywna, ale te z Twojego przepisu wyszły wyśmienite !
Bardzo się cieszę, że smakowały :)
A mnie niestety z tego przepisu pączki nie wyszły :( Nie wiem co zrobiłam źle. Paczki kompletnie nie wyrosły. Mleko było letnio/ciepłe więc to nie był powód. Ciasto też źle się lepilo, nie było szans żeby zlepić kulkę z dżemem w środku, odpuściłam to j smażyłam bez dżemu. Na koniec pączki złe się usmazyly. Z zewnątrz są przypalone A w środku ciasto jest mokre. Jednym słowem katastrofa :(
Przepis był robiony dwukrotnie i pączki wyszły nam jak na zdjęciu. Po pierwsze czy był użyty ten sam mix? Po drugie czy po wyrobieniu ciasto było lepkie, a jeżeli tak to czy dosypałaś trochę mąki jak pisze w przepisie? Po trzecie jeżeli nie użyłaś alkoholu może dlatego były w środku mokre bo wchłonęły więcej tłuszczu. Po czwarte jeżeli pączki się przypaliły to musiał być za bardzo rozgrzany olej.