- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Gołąbki na pewno każdy zna i lubi. Niestety przy gołąbkach jest sporo pracy, więc postanowiliśmy sobie ułatwi ich przygotowanie i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym :) Na pewno Wam posmakują tak jak nam :)
Składniki na gołąbki:
– 600 g mięsa mielonego wieprzowego
– 100 g ryżu
– kapusta pekińska ok. 1 kg
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 2 jajka
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– pieprz
– sól
Składniki na sos:
– 400 g sosu pomidorowego
– 250 ml wody
– 1 por
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– pieprz
– sól
Dodatkowo 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania.
Składniki na 4 porcje. Z tej ilości składników wyszło nam 13 gołąbków.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na wpół twardo i studzimy. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z posiekanym czosnkiem. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki pomijając białe twarde części.
Do miski wrzucamy mięso mielone, cebulę z czosnkiem, ryż, kapustę, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajka, przyprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. Bierzemy po 1 łyżce masy i formujemy podłużne gołąbki.
Teraz robimy sos. Rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Sos pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawiamy. Połowę sosu wlewamy do pora.
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy wymieszany z porem, układamy gołąbki i zalewamy pozostałą częścią sosu (sos lejemy po gołąbkach, sięga do połowy mięsa). Gołąbki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 50 minut.
Gotowe gołąbki podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Przed końcem pracy oglądanie takich zdjęć, to nie jest najlepszy pomysł :)
To koniecznie trzeba zrobić :)