Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Gołąbki na pewno każdy zna i lubi. Niestety przy gołąbkach jest sporo pracy, więc postanowiliśmy sobie ułatwi ich przygotowanie i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym :) Na pewno Wam posmakują tak jak nam :)

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na gołąbki:

– 600 g mięsa mielonego wieprzowego
– 100 g ryżu
– kapusta pekińska ok. 1 kg
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 2 jajka
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– pieprz
– sól

Składniki na sos:

– 400 g sosu pomidorowego
– 250 ml wody
– 1 por
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– pieprz
– sól

Dodatkowo 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania.

Składniki na 4 porcje. Z tej ilości składników wyszło nam 13 gołąbków.

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym - Kuchenne Wariaje, Sezonowo Bezglutenowo

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na wpół twardo i studzimy. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z posiekanym czosnkiem. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki pomijając białe twarde części.

Do miski wrzucamy mięso mielone, cebulę z czosnkiem, ryż, kapustę, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajka, przyprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. Bierzemy po 1 łyżce masy i formujemy podłużne gołąbki.

Teraz robimy sos. Rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Sos pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawiamy. Połowę sosu wlewamy do pora.

Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy wymieszany z porem, układamy gołąbki i zalewamy pozostałą częścią sosu (sos lejemy po gołąbkach, sięga do połowy mięsa). Gołąbki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 50 minut.

Gotowe gołąbki podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *