Latest posts by Magda (see all)
- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj proponujemy Wam pyszną i szybka w zrobieniu sałatkę meksykańską, która znika ze stołu w oka mgnieniu :)
Składniki na sałatkę:
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 czerwona papryka
– 1 mały por
– 150 g sera żółtego
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
– sól
– pieprz
Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Fasolkę opłukujemy. Pora kroimy na pół wzdłuż i drobno kroimy. Paprykę i ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. W garnuszku mieszamy majonez z jogurtem i przyprawiamy. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy i możemy jeść.
Smacznego :)
Sałatka meksykańska z pewnością zasługuje na miano królowej imprez. Smaczna, pożywna i efektowna, a zarazem szybka i prosta w wykonaniu! Coś co wszyscy lubimy :)
Ps. W celu dodania sałatce odrobiny pikanterii [jak na meksykańską przystało ;)] polecam dodać szczyptę ostrej papryki w proszku. A w nieco innym wariancie pokrojonego w kostkę ananasa z puszki.
Dzięki Magda za przepis
Ewelina super że sałatka smakowała :) Dzięki za podpowiedzi co do modyfikacji sałatki, to jest w nich fajne że można łączyć różne składniki :)
Jedna z moich ulubionych:)
Miło słyszeć :) Nasza również :)