Bezglutenowe klopsiki z kapusty kiszonej i białej fasoli

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo” . Zapraszamy na lekko kwaśne a zarazem delikatne klopsiki z kapusty kiszonej z białą fasolką. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno na wszelakie towarzyskie spotkania jak i imprezy :)

Bezglutenowe klopsiki z kapusty kiszonej i białej fasoli - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na klopsiki:

250 g kiszonej kapusty
160 g fasoli białej Jaś
1 cebula
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki mąki ryżowej
natka pietruszki
sól
pieprz

Dodatkowo olej do smażenia.

Składniki na ok. 40 sztuk.

 

Składniki na dip:

180 g jogurtu gęstego naturalnego
koperek
sól
pieprz

Fasolę najlepiej namoczyć na noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 40 minut).

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy kapustę kiszoną drobno pokrojoną i chwilkę smażymy.

Kiedy fasolę mamy ugotowaną łączymy ją z kapustą i blendujemy ale nie całkiem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajka, siemię lniane, mąkę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju.

Klopsiki podajemy z dipem koperkowym. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy.

Smacznego :)

 

Bezglutenowe klopsiki z kapusty kiszonej i białej fasoli - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Bezglutenowe klopsiki z kapusty kiszonej i białej fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *