- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo” . Zapraszamy na lekko kwaśne a zarazem delikatne klopsiki z kapusty kiszonej z białą fasolką. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno na wszelakie towarzyskie spotkania jak i imprezy :)
Składniki na klopsiki:
250 g kiszonej kapusty
160 g fasoli białej Jaś
1 cebula
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki mąki ryżowej
natka pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo olej do smażenia.
Składniki na ok. 40 sztuk.
Składniki na dip:
180 g jogurtu gęstego naturalnego
koperek
sól
pieprz
Fasolę najlepiej namoczyć na noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 40 minut).
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy kapustę kiszoną drobno pokrojoną i chwilkę smażymy.
Kiedy fasolę mamy ugotowaną łączymy ją z kapustą i blendujemy ale nie całkiem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajka, siemię lniane, mąkę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju.
Klopsiki podajemy z dipem koperkowym. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy.
Smacznego :)
bezglutenowo i pysznie :D
Wygląda pysznie! :)
Dzięki :) Polecamy – wszystkim smakuje :)