- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj kolejna bezglutenowa propozycja na ciasto z letnimi owocami. To bezglutenowy biszkopt z czarnymi malinami z naszego ogródka. Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będziemy mieć również i swoje jeżyny :)
Składniki na bezglutenowe ciasto z czarnymi malinami:
Biszkopt:
– 60g cukru kryształ
– 40g mąki ryżowej
– 15g mąki ziemniaczanej
– 10g mąki z tapioki
– 2 jajka
– 1/2 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Żelka malinowa:
– 450g czarnych malin
– 50g cukru kryształ
– 100 ml wody (do rozpuszczenia żelatyny)
– 15g żelatyny
– 3 suszone liście kafiru
– pół łyżeczki suszonej mięty
Masa śmietankowa:
– 300g śmietanki tortowej 36%
– 150g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Składniki na formę o średnicy 20cm
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodajemy cukier aż białka będą sztywne i lśniące a cukier się rozpuści. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku i jeszcze moment miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników na jednolitą masę.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-22 minuty (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelka malinowa:
Maliny wrzucamy do rondelka i dodajemy cukier, miętę i pokruszone liście kafiru. Stawiamy na gaz i dusimy ok. 10-15 minut. W miedzy czasie żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie szklankę/kubeczek z żelatyną wkładamy do miseczki z gorącą wodą i czekamy aż żelatyna się rozpuści (można tez włożyć ją do mikrofalówki na jakieś 20-30 sekund). Maliny ściągamy z gazu (możemy odłożyć ze 2 łyżki do dekoracji) i zalewamy półpłynną żelatyną, mieszamy a następnie zostawiamy aby deko zgęstniały. Po lekkim zgęstnieniu wykładamy maliny na nasz biszkopt, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aż żelka zastygnie.
Masa śmietanowa:
Kiedy żelka malinowa zastygnie przygotowujemy masę śmietanową. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy serek mascarpone oraz cukier i wszytko razem jeszcze moment miksujemy (do połączenia składników). Gotową masę z serka i śmietany wykładamy na zastygniętą żelkę i wyrównujemy. Na koniec możemy delikatnie udekorować wierzch łyżką/dwoma uduszonych wcześniej malin. Wkładamy do lodówki do scalenia na ok. 30 minut i można podawać :)
Smacznego :)
Wow! Jeszcze nie widziałam czegoś takiego jak czarne maliny. Zaskakujący przepis :)