Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami

Magda

Nie ma to jak pyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami :) Niektórzy pewnie będą się zastanawiać nad smakiem fasoli w cieście – nie martwcie się, nie czuć w nim fasoli :)

Brownie z czerwonej fasoli z orzechami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na brownie:

– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 duży banan
– 2 jajka
– 30 g kakao
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 50 g orzechów włoskich

Składniki na polewę

– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka miodu
– 15 g orzechów włoskich

Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia formy.

Forma keksówka  10×20 cm.

Do misy blendera wrzucamy czerwoną fasolę dokładnie przepłukaną wodą i odcedzoną oraz pokrojonego banana bez skórki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka, olej kokosowy, kakao, miód, proszek do pieczenia i cynamon i jeszcze chwilkę blendujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy ciasta, mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Do garnka wrzucamy olej, miód i kakao i podgrzewamy aż wszystkie składniki się połączą. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Kiedy polewa zastygnie możemy jeść :)

Smacznego :)

Brownie z czerwonej fasoli z orzechami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



9 thoughts on “Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami”

  1. O, bardzo dobry pomysł.
    Znam osoby, które maja ogromny problem z unikaniem glutenu…
    :)

  2. Ile czasu ciasto może leżeć ? I jeśli dam potrójnie składniki na blaszkę 20x30cm, będzie ok ? Ile czasu piec ?

    1. czas leżenia – odpowiedziałem na poprzedni komentarz.
      Skłądniki: dałbym max 2,5 raza gdyż nasza forma to keksówka więc jest wyższe.
      Czas pieczenia: nie dłużej niż nasza wersja ale jakieś 10 minut wcześniej sprawdziłbym patyczkiem czy już czasem nie będzie gdyż na wspomnianej blasze będzie niższe

  3. Czy mogę zastąpić czymś innym olej kokosowy?

    1. W cieście olej kokosowy można zastąpić rozpuszczonym masłem lub olejem rzepakowym, ale w polewie zamieniłabym tylko na masło.

  4. Nie wiem czemu, ale ciasto zupełnie nie wyrosło :( wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem

    1. Ciężko mi powiedzieć czemu ciasto nie wyrosło – powodów może być wiele np.: białka były źle ubite, ciasto za szybko wymieszane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *