Nie ma to jak pyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami :) Niektórzy pewnie będą się zastanawiać nad smakiem fasoli w cieście – nie martwcie się, nie czuć w nim fasoli :)
Składniki na brownie:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 duży banan
– 2 jajka
– 30 g kakao
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 50 g orzechów włoskich
Składniki na polewę
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka miodu
– 15 g orzechów włoskich
Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia formy.
Forma keksówka 10×20 cm.
Do misy blendera wrzucamy czerwoną fasolę dokładnie przepłukaną wodą i odcedzoną oraz pokrojonego banana bez skórki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka, olej kokosowy, kakao, miód, proszek do pieczenia i cynamon i jeszcze chwilkę blendujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy ciasta, mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Do garnka wrzucamy olej, miód i kakao i podgrzewamy aż wszystkie składniki się połączą. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Kiedy polewa zastygnie możemy jeść :)
Smacznego :)
O, bardzo dobry pomysł.
Znam osoby, które maja ogromny problem z unikaniem glutenu…
:)
Ile czasu ciasto może leżeć ? I jeśli dam potrójnie składniki na blaszkę 20x30cm, będzie ok ? Ile czasu piec ?
czas leżenia – odpowiedziałem na poprzedni komentarz.
Skłądniki: dałbym max 2,5 raza gdyż nasza forma to keksówka więc jest wyższe.
Czas pieczenia: nie dłużej niż nasza wersja ale jakieś 10 minut wcześniej sprawdziłbym patyczkiem czy już czasem nie będzie gdyż na wspomnianej blasze będzie niższe
Ile dni może leżeć ciasto ?;)
U nas ciasta nie uchowują się dłużej niż dwa dni więc tyle na pewno są dobre :)
Czy mogę zastąpić czymś innym olej kokosowy?
W cieście olej kokosowy można zastąpić rozpuszczonym masłem lub olejem rzepakowym, ale w polewie zamieniłabym tylko na masło.
Nie wiem czemu, ale ciasto zupełnie nie wyrosło :( wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem
Ciężko mi powiedzieć czemu ciasto nie wyrosło – powodów może być wiele np.: białka były źle ubite, ciasto za szybko wymieszane.