Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi

Magda

Okres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :)

Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy – że nasza babka wzięła udział w konkursie wielkanocnym na stronie Uwielbiam.pl, gdzie została doceniona przez jury i wygrała główną nagrodę ? Tak więc nie pozostaje Wam nic innego jak ją wypróbować ?

Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na babkę:

– 140 g mąki owsianej bezglutenowej
– 110 g mąki ryżowej
– 100 g kakao Decomoreno
– 200 g cukru pudru
– 2 jajka
– 2 banany
– 200 g śmietany 18%
– 120 g oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 70 g orzechów laskowych

Składniki na dekorację:

– 100 g mlecznej czekolady
– 100 g śmietanki 30%
– 20 g orzechów laskowych

Dodatkowo masło do smarowania formy oraz mąka owsiana do posypania.

Forma do babki o średnicy 24 cm.

Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Najpierw prażymy wszystkie orzechy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i czekamy jak się lekko zrumienią. Przekładamy do miseczki żeby ostygły i siekamy na mniejsze kawałki.

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.

Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone na kawałki banany i chwilkę blendujemy. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy.

Gotową płynną mieszankę przekładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy 70 g posiekanych orzechów oraz startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką owsianą. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu babki robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę i gdy zacznie lekko się gotować ściągamy z kuchenki, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do miseczki i studzimy aby nam lekko zastygła. Następnie polewamy babkę polewą i posypujemy pozostałymi orzechami.

Smacznego :)

Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



11 thoughts on “Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi”

  1. Śmietana ma być słodka czy ukwaszona?

    1. W przepisie jest podana śmietana 18% – jest to śmietana kwaśna, śmietanki są słodkie ;)

  2. Wyszła ładna ale jak dla mnie zbyt kakaowa. Brakuje mi tu czegoś kwaśnego – np wiśni. Ale nie wiem jak zmienić przepis.

    1. Założeniem przepisu było żeby babka była właśnie mocno kakaowa ;) A co do kwaśności to można spróbować polać syropem z wiśni zamiast polewy czekoladowej.

  3. Super przepis ale nie jestem fanką orzechów laskowych, czy mogłabym je czym innym zastąpić?

    1. Pewnie można zamienić na inną mąkę, ale nie próbowaliśmy. Naszym założeniem było użycie mąki owsianej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *