- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Okres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :)
Składniki na babkę:
– 140 g mąki owsianej bezglutenowej
– 110 g mąki ryżowej
– 100 g kakao Decomoreno
– 200 g cukru pudru
– 2 jajka
– 2 banany
– 200 g śmietany 18%
– 120 g oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 70 g orzechów laskowych
Składniki na dekorację:
– 100 g mlecznej czekolady
– 100 g śmietanki 30%
– 20 g orzechów laskowych
Dodatkowo masło do smarowania formy oraz mąka owsiana do posypania.
Forma do babki o średnicy 24 cm.
Najpierw prażymy wszystkie orzechy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i czekamy jak się lekko zrumienią. Przekładamy do miseczki żeby ostygły i siekamy na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone na kawałki banany i chwilkę blendujemy. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy.
Gotową płynną mieszankę przekładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy 70 g posiekanych orzechów oraz startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką owsianą. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu babki robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę i gdy zacznie lekko się gotować ściągamy z kuchenki, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do miseczki i studzimy aby nam lekko zastygła. Następnie polewamy babkę polewą i posypujemy pozostałymi orzechami.
Smacznego :)
Śmietana ma być słodka czy ukwaszona?
W przepisie jest podana śmietana 18% – jest to śmietana kwaśna, śmietanki są słodkie ;)
Pięknie i apetycznie wygląda -Uściski :-)
Dziękujemy i polecamy :)
Wyszła ładna ale jak dla mnie zbyt kakaowa. Brakuje mi tu czegoś kwaśnego – np wiśni. Ale nie wiem jak zmienić przepis.
Założeniem przepisu było żeby babka była właśnie mocno kakaowa ;) A co do kwaśności to można spróbować polać syropem z wiśni zamiast polewy czekoladowej.
Super przepis ale nie jestem fanką orzechów laskowych, czy mogłabym je czym innym zastąpić?
Super przepis :) na pewno go wypróbuje :D
Polecamy :) Wyszła pyszna :)
Czy można mąką owsianą zastąpić jakąś inną?
Pewnie można zamienić na inną mąkę, ale nie próbowaliśmy. Naszym założeniem było użycie mąki owsianej.