- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie macie pomysłu co upiec na weekend to polecamy Wam naszą bezglutenową babkę cytrynowo-kakaową :) Jest tak pyszna, że szybko znika ze stołu :)
Składniki na babkę:
– 4 jajka
– 140 g cukru
– 80 g mąki gryczanej białej
– 80 g skrobi ziemniaczanej
– 10 g kakao
– 80 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 cytryny
– sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo cukier puder do posypania.
Forma do babki o średnicy 21 cm.
Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok.
Teraz zabieramy się za babkę. Białka miksujemy na sztywną pianę. Cukier dodajemy w trzech partiach i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy masło, sok z cytryny wraz ze skórką i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką gryczaną. Ciasto jasne wylewamy do formy, wyrównujemy i wylewamy na nie ciemne ciasto. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu babkę obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Świetnie się prezentuje! Ja po Świętach Wielkanocnych jakoś nie mam dość takiej babki i kto wie… może jeszcze w tym tygodniu ją sobie przygotuję :)
Dzięki :) Babka wyszła super :) Mam nadzieję że będzie smakować :)