Babka piaskowa

Magda

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona :)

Składniki:
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 180 g cukru
– 200 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat waniliowy

Najpierw rozpuszczamy masło. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucamy stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_8568x

DSC_8584x

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Babka piaskowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *