Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z bobem w roli głównej a jest nim pyszna zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową :)

Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje

Składniki na zupę pomidorową z bobem:

– 500 g bobu
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 400 g pomidorów
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki
– 1 l wody
– sól
– pieprz
– mielony kminek

Składniki na 3 porcje.

Bób gotujemy osobno w osolonej wodzie. Ugotowany i lekko ostudzony bób obieramy ze skórki.

Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pora, podsmażamy ok. 5 minut. Marchewkę kroimy na pół plasterki a zieloną fasolkę w mniejsze kawałki, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy i wlewamy wodę. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bób.

Smacznego :)

Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.