Walentynkowy torcik na zimno z truskawkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

 

Jeżeli jeszcze nie wiecie co słodkiego zrobić na Walentynki to zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. Słodki torcik na zimno z truskawkami nadaje się na ten dzień idealnie :)
 

Składniki na spód biszkoptowy:
– 1/2 kostki masła
– 150 g biszkoptów

Składniki na masę:
– 2 serki  homogenizowane waniliowe (2x 150g)
– 100g cukru
– galaretka cytrynowa + 1/2 l wody
– 2 łyżeczki soku z limonki
– 200g śmietany kremówki
– 1 galaretka truskawkowa + 1/2 l wody
– truskawki 250 g
 

 

Najpierw rozpuszczamy galaretkę w 1/2 l wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem i dodajemy sok z limonki. Śmietanę ubijamy osobno a potem łączymy z masą z serków. Do masy wlewamy wystudzoną galaretkę i razem wszystko mieszamy.

 

Teraz robimy spód biszkoptowy. Biszkopty wrzucamy do robota i rozdrabniamy. W między czasie topimy masło i wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów i razem mieszamy. Gotowe wykładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ja tym razem wyłożyłam to do wkładki do tortownicy w kształcie kwiatu.

Na gotowy spód wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Gdy masa nam się już zsiądzie układamy truskawki i zalewamy wystudzoną galaretką truskawkową. Można użyć dowolnej galaretki i owoców.

Smacznego :)

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Walentynkowy torcik na zimno z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *