Torcik z czarnymi malinami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

W tym roku czarne maliny u nas obrodziły więc stwierdziliśmy że wykorzystamy ten fakt i zrobimy z nich kilka słodkości :) Jedną z nich jest pyszny torcik z czarnymi malinami i serkiem mascarpone :)

Składniki na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę truskawkową:
– 200 g śmietany 30%
– 250 g serka mascarpone
– 70 g cukru pudru
– kilka czarnych malin

Składniki na wierzch:
– czarne maliny

DSC_2442x

Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Tym razem do tortownicy włożyliśmy obręcz do wycinania i w związku z tym zmniejszyła się średnica tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut.

Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny.

Smacznego :)

DSC_2457x

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.