- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
W tym roku czarne maliny u nas obrodziły więc stwierdziliśmy że wykorzystamy ten fakt i zrobimy z nich kilka słodkości :) Jedną z nich jest pyszny torcik z czarnymi malinami i serkiem mascarpone :)
Składniki na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową:
– 200 g śmietany 30%
– 250 g serka mascarpone
– 70 g cukru pudru
– kilka czarnych malin
Składniki na wierzch:
– czarne maliny
Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Tym razem do tortownicy włożyliśmy obręcz do wycinania i w związku z tym zmniejszyła się średnica tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut.
Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny.
Smacznego :)