Tarta z kurczakiem i brokułami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Kolejny raz zabrałam się za zrobienie tarty na słono. Poprzednia nie była zła ale chciałam żeby kolejna była jeszcze lepsza. Przepis na ciasto lekko zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła znakomita. Tartę zrobiłam przy okazji wizyty u znajomych :)


Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– pół opakowania mrożonych brokułów
– 1 filet z kurczaka
– 1/2 cebuli
– 1 opakowanie sera ricotta
– 2 jajka
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– sól, pieprz, bazylia, oregano
– 1 łyżka masła lub oliwy
– ser żółty
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Gdy ciasto chłodzi nam się w lodówce gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki.

Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.

W między czasie gdy ciasto nam się piecze robimy nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja dodatkowo do masy starłam na tarce mały kawałek sera żółtego.

Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i brokułów i przykrywamy masą serową. Na wierzchu tarty dajemy resztę kurczaka i brokułów.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



19 thoughts on “Tarta z kurczakiem i brokułami

  1. Dzisiaj robiłam tartę i wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że trochę mi popękała przez co ciasto namokło i mam pytanie, bo pierwszy raz robiłam tartę, czy ciasto namokło przez pęknięcie czy ogólnie w tarcie zawsze jest mokre? :)

    1. Czy ilość mąki miałaś taką samą? Jeżeli jest tarta twarda może popękać a wtedy nadzienie może dostać się pomiędzy szpary i wtedy może namoknąć. Czy ciasto miałaś całkiem mokre czy tylko przy nadzieniu?

  2. Pierwszy raz robiłam tatę i mam pytanie, dlaczego brzegi ciasta opadły z brytfanki i przez to nie powstały boczne scianki?

    1. Niestety i u nas czasami to się zdarza. To rodzaj ciasta zawierającego sporo tłuszczu i pod wpływem ciepła może „zjechać”. Aby próbować zapobiegać takim zjazdom ciasta po ściankach formy można przed pieczeniem włożyć formę do lodówki na 20*-30 minut i wtedy jest dużo większa szansa, że przy podpieczeniu ciasta ranty zostaną na miejscu.

  3. A moja wyszła super. Dodałam jeszcze kukurydzę. Żałuję, że nie mogę dodać zdjęcia. Bo wygląda świetnie i tak też smakuje

    1. Zastosowana w przepisie masa podczas pieczenia robi się sztywna i związuje wszystko w całość (ma ok. 1-1,5cm.). W przypadku beszamelu, który do tej pory robiliśmy i używaliśmy w przepisach zawsze warstwa była zdecydowanie cieńsza, a także po upieczeniu mniej zwarta tak więc może być tak, że masa nie będzie zbyt stała i nie zwiąże wszystkiego aczkolwiek zawsze można spróbować ;)

      1. Czy zamiast sera ricotta może być mozarella?
        I ta śmietana do nadzienia to 18% ale ta kwaśna czy ta np. łaciata w kartoniku?

        1. Ser ricotta zachowuje się zdecydowanie inaczej niż ser mozarella, który pod wpływem temperatury robi się ciągnący :) Proponuję pozostać przy tym z przepisu ;)

          Śmietana kwaśna 18%. Co do marki i kartonika to nie mam pojęcia jaka jest ale jeżeli to śmietana i 18% to bez problemu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *