Tarta z kurczakiem i brokułami

Magda

Kolejny raz zabrałam się za zrobienie tarty na słono. Poprzednia nie była zła ale chciałam żeby kolejna była jeszcze lepsza. Przepis na ciasto lekko zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła znakomita. Tartę zrobiłam przy okazji wizyty u znajomych :)


Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– pół opakowania mrożonych brokułów
– 1 filet z kurczaka
– 1/2 cebuli
– 1 opakowanie sera ricotta
– 2 jajka
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– sól, pieprz, bazylia, oregano
– 1 łyżka masła lub oliwy
– ser żółty
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Gdy ciasto chłodzi nam się w lodówce gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki.

Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.

W między czasie gdy ciasto nam się piecze robimy nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja dodatkowo do masy starłam na tarce mały kawałek sera żółtego.

Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i brokułów i przykrywamy masą serową. Na wierzchu tarty dajemy resztę kurczaka i brokułów.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



19 thoughts on “Tarta z kurczakiem i brokułami”

  1. Zachęcam do wypróbowania :) Moim znajomym bardzo smakowała ta tarta :)

  2. Dzisiaj robiłam tartę i wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że trochę mi popękała przez co ciasto namokło i mam pytanie, bo pierwszy raz robiłam tartę, czy ciasto namokło przez pęknięcie czy ogólnie w tarcie zawsze jest mokre? :)

    1. Czy ilość mąki miałaś taką samą? Jeżeli jest tarta twarda może popękać a wtedy nadzienie może dostać się pomiędzy szpary i wtedy może namoknąć. Czy ciasto miałaś całkiem mokre czy tylko przy nadzieniu?

  3. Dzień Dobry, mam pytanie, jakiej smietany najlepiej użyc do tej tarty? (ile procentowa)

  4. Witam przeglądam właśnie przepisy i owa tarta wpadła mi w oko

  5. Pierwszy raz robiłam tatę i mam pytanie, dlaczego brzegi ciasta opadły z brytfanki i przez to nie powstały boczne scianki?

    1. Niestety i u nas czasami to się zdarza. To rodzaj ciasta zawierającego sporo tłuszczu i pod wpływem ciepła może “zjechać”. Aby próbować zapobiegać takim zjazdom ciasta po ściankach formy można przed pieczeniem włożyć formę do lodówki na 20*-30 minut i wtedy jest dużo większa szansa, że przy podpieczeniu ciasta ranty zostaną na miejscu.

  6. A moja wyszła super. Dodałam jeszcze kukurydzę. Żałuję, że nie mogę dodać zdjęcia. Bo wygląda świetnie i tak też smakuje

  7. Czy można zamiast tej masy zrobic sos beszamelowy?

    1. Zastosowana w przepisie masa podczas pieczenia robi się sztywna i związuje wszystko w całość (ma ok. 1-1,5cm.). W przypadku beszamelu, który do tej pory robiliśmy i używaliśmy w przepisach zawsze warstwa była zdecydowanie cieńsza, a także po upieczeniu mniej zwarta tak więc może być tak, że masa nie będzie zbyt stała i nie zwiąże wszystkiego aczkolwiek zawsze można spróbować ;)

      1. Czy zamiast sera ricotta może być mozarella?
        I ta śmietana do nadzienia to 18% ale ta kwaśna czy ta np. łaciata w kartoniku?

        1. Ser ricotta zachowuje się zdecydowanie inaczej niż ser mozarella, który pod wpływem temperatury robi się ciągnący :) Proponuję pozostać przy tym z przepisu ;)

          Śmietana kwaśna 18%. Co do marki i kartonika to nie mam pojęcia jaka jest ale jeżeli to śmietana i 18% to bez problemu

  8. Masę mieszamy łyżką czy mikserem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *