Sałatka makaronowa z burakami, brokułem i prażonym słonecznikiem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was sałatkę, która ostatnio brała udział w konkursie makaronowym. Niestety nie udało się wygrać ale mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba bo naprawdę jest bardzo smaczna :)

salatka-makaronowa-z-burakami-i-brokulem

Składniki:
– 100 g makaronu nitki
– 4 buraki czerwone (ok. 240g)
– 1 brokuł
– sól, pieprz
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 3 łyżki łuskanego słonecznika
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki octu

Składniki dla 3 osób.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

Buraki czerwone myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cieniutkie paseczki  tzw. julienkę. Buraki wrzucamy na gotującą się wodę (500 ml) z dodatkiem cukru (1 łyżeczka), soli (1 łyżeczka) oraz octu (2 łyżeczki). Po ugotowaniu przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Słonecznik wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy aż zacznie się rumienić. Gotowy słonecznik przesypujemy do miseczki i studzimy.

Majonez wraz z jogurtem mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Nie solimy ponieważ majonez jest on wystarczająco słony.

salatka-makaronowa-z-burakami-i-brokulem-i-prazonym-slonecznikiem

Kiedy wszystkie składniki mamy wystudzone to składamy naszą sałatkę, którą układamy warstwowo. Do ułożenia sałatki warstwowo  można wykorzystać specjalne stalowe ringi choć nie jest to musem. Na dole układamy makaron, na nim buraki potem brokuła  (jeżeli są za duże różyczki można je pociąć). Na wierzch sałatki wykładamy majonez z jogurtem, posypujemy słonecznikiem i ściągamy ringa. Jeżeli ktoś nie ma czasu na układanie sałatki warstwowo może też wymieszać wszystkie składniki razem :)

Uwaga – przy gotowaniu makaronu, brokułów i buraków starajmy się ugotować wszystko al dente gdyż wtedy sałatka jest taka bardziej krucha i smaczniejsza :)

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.