- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was sałatkę, która ostatnio brała udział w konkursie makaronowym. Niestety nie udało się wygrać ale mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba bo naprawdę jest bardzo smaczna :)
Składniki:
– 100 g makaronu nitki
– 4 buraki czerwone (ok. 240g)
– 1 brokuł
– sól, pieprz
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 3 łyżki łuskanego słonecznika
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki octu
Składniki dla 3 osób.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Buraki czerwone myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cieniutkie paseczki tzw. julienkę. Buraki wrzucamy na gotującą się wodę (500 ml) z dodatkiem cukru (1 łyżeczka), soli (1 łyżeczka) oraz octu (2 łyżeczki). Po ugotowaniu przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Słonecznik wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy aż zacznie się rumienić. Gotowy słonecznik przesypujemy do miseczki i studzimy.
Majonez wraz z jogurtem mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Nie solimy ponieważ majonez jest on wystarczająco słony.
Kiedy wszystkie składniki mamy wystudzone to składamy naszą sałatkę, którą układamy warstwowo. Do ułożenia sałatki warstwowo można wykorzystać specjalne stalowe ringi choć nie jest to musem. Na dole układamy makaron, na nim buraki potem brokuła (jeżeli są za duże różyczki można je pociąć). Na wierzch sałatki wykładamy majonez z jogurtem, posypujemy słonecznikiem i ściągamy ringa. Jeżeli ktoś nie ma czasu na układanie sałatki warstwowo może też wymieszać wszystkie składniki razem :)
Uwaga – przy gotowaniu makaronu, brokułów i buraków starajmy się ugotować wszystko al dente gdyż wtedy sałatka jest taka bardziej krucha i smaczniejsza :)
Smacznego :)