Pizza serowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

A co powiecie na pyszną pizzę serową? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i Wam polecamy :)

pizza-serowaSkładniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 20 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– ciepła woda
– 2 łyżki oliwy

Składniki na sos pomidorowy:
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
-1 łyżeczka suszonego oregano

 Składniki na nadzienie:
– 60 g parmezanu
– 120 g sera camembert z ziołami
– 50 g sera feta
– 40 g sera pleśniowego Douce Blue
– 2 oscypki
– 1 mozzarella (1 kulka)

Forma do pizzy 28 cm.

pizza-z-serami

Najpierw robimy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę. Do szklanki dajemy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy na papkę i uzupełniamy wodą. Ważne żeby woda nie była za gorąca (ma być letnia/ciepła – ok. 27 stopni) ponieważ ciasto nam nie wyrośnie (zabijemy drożdże). Mieszankę drożdży wlewamy do mąki, mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Jeżeli ciasto jest za lepkie to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).

Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy sos do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę soli, cukier, bazylię, oregano i mieszamy – sos musi być gęsty.

Gdy ciasto mamy gotowe to wałkujemy go na koło i lekko zawijamy brzegi. Pizzę smarujemy naszym sosem pomidorowym, a następnie dajemy pokrojoną w plasterki mozzarellę i po kolei kroimy kolejne sery, a fetę kruszymy rękami. Wierzch pizzy posypujemy startym parmezanem.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy ok. 12 minut.

Smacznego :)

pizza-z-roznymi-serami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.