- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
A co powiecie na pyszną pizzę serową? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i Wam polecamy :)
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 20 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– ciepła woda
– 2 łyżki oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
-1 łyżeczka suszonego oregano
Składniki na nadzienie:
– 60 g parmezanu
– 120 g sera camembert z ziołami
– 50 g sera feta
– 40 g sera pleśniowego Douce Blue
– 2 oscypki
– 1 mozzarella (1 kulka)
Forma do pizzy 28 cm.
Najpierw robimy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę. Do szklanki dajemy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy na papkę i uzupełniamy wodą. Ważne żeby woda nie była za gorąca (ma być letnia/ciepła – ok. 27 stopni) ponieważ ciasto nam nie wyrośnie (zabijemy drożdże). Mieszankę drożdży wlewamy do mąki, mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Jeżeli ciasto jest za lepkie to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy sos do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę soli, cukier, bazylię, oregano i mieszamy – sos musi być gęsty.
Gdy ciasto mamy gotowe to wałkujemy go na koło i lekko zawijamy brzegi. Pizzę smarujemy naszym sosem pomidorowym, a następnie dajemy pokrojoną w plasterki mozzarellę i po kolei kroimy kolejne sery, a fetę kruszymy rękami. Wierzch pizzy posypujemy startym parmezanem.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy ok. 12 minut.
Smacznego :)