Pieczone jabłka (post Dąbrowskiej)

Magda

Podczas postu najbardziej nam brakowało słodkiego, dlatego postanowiliśmy upiec jabłka w piekarniku, żeby była odmiana dla surowych. Pyszne, słodkie jabłka o smaku cynamonu i goździków z dodatkiem malin, które nadają fajny kwaskowy posmak. Zapraszamy na pyszne pieczone jabłka :)

Pieczone jabłka (post Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na pieczone jabłka:

– 4 jabłka
– 20 malin świeżych lub mrożonych
– cynamon
– goździki

Składniki na 2-4 porcji.

Jabłka dokładnie myjemy i ucinamy czapeczki. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i wyrzucamy a resztę wydrążonego miąższu kroimy w kostkę. Na dno każdego jabłka wbijamy po 5 goździków i tak samo robimy z kapeluszami.

Każde jabłko wycinamy osobno. Do miseczki wrzucamy pokrojony środek jabłka, dosypujemy 1/3 łyżeczki cynamonu, 5 malin i mieszamy. Taką mieszanką wypełniamy każde jabłko.

Gotowe jabłka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości jabłek. Upieczone jabłka powinny być trochę pomarszczone i powinien lekko kipieć sok.

Smacznego :)

Pieczone jabłka (post Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *