- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W nawiązaniu do postu o naszym doświadczeniach z dietą Dąbrowskiej razem z Wydawnictwem “Wam” zapraszamy Was na pierwszy z trzech konkursów, gdzie co tydzień do wygrania będzie książka Beaty Anny Dąbrowskiej. W pierwszym konkursie do wygrania jest książka „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy” :)
Zasady konkursu:
1. Tematem konkursu będzie “jabłko”. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać na maila 1 przepis i 1 zdjęcie na dowolne danie z jabłkiem – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 15 sierpnia 2018 r. do północy.
3. Do 19 sierpnia 2018 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
4. Wygraną jest 1 książka Beaty Anny Dąbrowskiej „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy”.
5. Prosimy przesyłać wyłącznie po jednej propozycji :)
6. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
7. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Ważne !!!
Bardzo prosimy aby każdy mail zawierał zgody (przepisy wysłane bez zgód nie będą mogły zostać opublikowane a tym samym brać udziału w konkursie).
1. Wyrażam zgodę na opublikowanie przepisu wraz ze zdjęciem i podaniem imienia autora przepisu na stronie „Kuchenne Wariacje” celem wzięcia udziału w konkursie.
2. Wyrażam zgodę na otrzymanie drogą elektroniczną, na podany adres e-mail, informacji o ewentualnej wygranej w konkursie
3. Wyrażam zgodę na wysłanie (w przypadku wygranej) na podany adres domowy nagrody w konkursie.
Przepisy konkursowe:
1. Marta G – drożdżówki z mąki pełnoziarnistej z jabłkami
2. Sandra J – Wegańska zupa chrzanowa z jabłkiem
Składniki:
-włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
-3-4 ziemniaki
-2 półsłodkie jabłka
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-5 liści laurowych
-5 ziaren ziela angielskiego
-1 łyżeczka suszonego majeranku
-1 słoiczek chrzanu
-sól i pieprz do smaku
-2 litry wody
-do przystrojenia smażona cebulka oraz ulubione kiełki
-olej do smażenia warzyw
Sposób przygotowania:
Kroimy w kosteczkę cebulę, marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki. Rozgrzewamy w garnku olej i smażymy przez kilka minut pokrojone warzywa oraz ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz majeranek i chrzan, a następnie całość blendujemy. Można na końcu dodać jeszcze soli lub pieprzu. Wylewamy zupę na talerz i posypujemy prażoną cebulką oraz kiełkami np. rzodkiewki lub brokułu.
3. Magdalena W – szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem gruszek
– 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2 łyżki miodu
– szczypta mielonego cynamonu
– sok z cytryny
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem.
Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.
Rozwiązanie konkursu :)
Wszystkie nadesłane przepisy wyglądają apetycznie, ale nagroda jest niestety tylko jedna (zapraszamy na pozostałe konkursy).
Po burzliwych naradach nagroda wędruje do … Marty G :) Gratulujemy wygranej i prosimy o przesłanie danych adresowych na maila :)