- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Podczas postu najbardziej nam brakowało słodkiego, dlatego postanowiliśmy upiec jabłka w piekarniku, żeby była odmiana dla surowych. Pyszne, słodkie jabłka o smaku cynamonu i goździków z dodatkiem malin, które nadają fajny kwaskowy posmak. Zapraszamy na pyszne pieczone jabłka :)
Składniki na pieczone jabłka:
– 4 jabłka
– 20 malin świeżych lub mrożonych
– cynamon
– goździki
Składniki na 2-4 porcji.
Jabłka dokładnie myjemy i ucinamy czapeczki. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i wyrzucamy a resztę wydrążonego miąższu kroimy w kostkę. Na dno każdego jabłka wbijamy po 5 goździków i tak samo robimy z kapeluszami.
Każde jabłko wycinamy osobno. Do miseczki wrzucamy pokrojony środek jabłka, dosypujemy 1/3 łyżeczki cynamonu, 5 malin i mieszamy. Taką mieszanką wypełniamy każde jabłko.
Gotowe jabłka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości jabłek. Upieczone jabłka powinny być trochę pomarszczone i powinien lekko kipieć sok.
Smacznego :)