Mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Nie wiem jak Wy ale my bardzo lubimy dynię dlatego polecamy Wam mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami z dodatkiem dyni :)

Mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami - Kuchenne Wariacje

Składniki na mięso mielone z dynią:

– 250 g mięsa mielonego z indyka
– 250 g obranej dyni
– 1 zielona papryka
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 2 gałązki natki pietruszki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki imbiru
– szczypta chili
– sól
– pieprz

Składniki na kluseczki:

– 400 g obranej dyni
– 200 g mąki ryżowej
– 60 g skrobi z tapioki
– sól

Składniki na 2 porcje.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso lekko się zrumieni dodajemy pokrojonego selera naciowego oraz pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Przyprawiamy. Gdy pomidory się podduszą i zrobi się z nich lekki sos dodajemy pokrojone w kostkę dynię oraz paprykę i dusimy aż warzywa zmiękną.  podajemy z ugotowanymi kluseczkami.

Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dusimy na gazie do momentu jak dynia będzie miękka. Potem dynię blendujemy. Jeżeli mus dyniowy jest rzadki możemy potrzymać jeszcze na gazie żeby woda odparowała. Ostudzony mus dyniowy łączymy z mąkami i solą i zagniatamy na gładką masę. Ciasto będzie się lekko kruszyć. Palcami odrywamy małe kawałeczki ciasta które wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Po 5 minutach wyciągamy.

Gotowe danie podajemy z ugotowanymi kluseczkami :)

Smacznego :)

Mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.