Meksykańskie ciasto migdałowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj uraczymy Was ciastem z kuchni meksykańskiej. Torta de cielo – bo tak to ciasto się nazywa – jest bardzo smaczne i aromatyczne. Zapewniamy, że ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom migdałów :)

DSC_8330x900

Składniki:
– 175 g całych migdałów w skórkach
– 225 g miękkiego masła
– 200 g cukru
– 3 jajka
– 180 g mąki
– szczypta soli
– 1 łyżeczka olejku migdałowego
– 1 łyżeczka olejku waniliowego
– cukier puder do posypania
– płatki migdałowe

Forma o wymiarach 21×21 cm

DSC_8315x900

Najpierw do miksera wrzucamy masło z cukrem i ubijamy na gładką, puszystą masę.

W między czasie migdały wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na kaszkę.

Gdy masło z cukrem mamy ubite dodajemy po  1 jajku, migdały oraz olejki  i dalej miksujemy.  Na końcu dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut aż ciasto nam zbrązowieje i w dotyku będzie gąbczaste.

Po wystygnięciu ciasta oprószamy go cukrem pudrem i zdobimy prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego :)

DSC_8318x900   DSC_8366x900

One thought on “Meksykańskie ciasto migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.