- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj uraczymy Was ciastem z kuchni meksykańskiej. Torta de cielo – bo tak to ciasto się nazywa – jest bardzo smaczne i aromatyczne. Zapewniamy, że ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom migdałów :)
Składniki:
– 175 g całych migdałów w skórkach
– 225 g miękkiego masła
– 200 g cukru
– 3 jajka
– 180 g mąki
– szczypta soli
– 1 łyżeczka olejku migdałowego
– 1 łyżeczka olejku waniliowego
– cukier puder do posypania
– płatki migdałowe
Forma o wymiarach 21×21 cm
Najpierw do miksera wrzucamy masło z cukrem i ubijamy na gładką, puszystą masę.
W między czasie migdały wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na kaszkę.
Gdy masło z cukrem mamy ubite dodajemy po 1 jajku, migdały oraz olejki i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut aż ciasto nam zbrązowieje i w dotyku będzie gąbczaste.
Po wystygnięciu ciasta oprószamy go cukrem pudrem i zdobimy prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego :)
Mmm, wyglada znakomicie :)