Kotleciki z bobu i kaszy jaglanej

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli lubicie bób a chcielibyście zjeść go w innej postaci niż tylko ugotowany to polecamy kotleciki z bobu i kaszy jaglanej :) Pyszne kotleciki z lekko chrupiącą skórką i miękkie w środku :)

Kotleciki z bobu i kaszy jaglanej - Kuchenne Wariacje

Składniki na kotleciki:
– 500 g bobu
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 mały por
– 20 g sera żółtego
– 1 jajko
– sól
– pieprz

Składniki na dip koperkowy:
– 150 g jogurtu naturalnego
– świeży koperek
– sól
– pieprz

Dodatkowo:
– olej do smażenia
– mąka ryżowa do obtoczenia

Składniki na 10 sztuk.

Bób oraz kaszę jaglaną gotujemy osobno w garnkach do miękkości. Ugotowany bób lekko studzimy i obieramy ze skórki.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w pół plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Pora ściągamy z kuchenki. Bób rozgniatamy widelcem dodajemy do pora i mieszamy, dodajemy kaszę jaglaną, jajko i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy ale zanim dodamy jajko.

Masę z bobu i kaszy nabieramy łyżką i formujemy kotleciki, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

W między czasie robimy dip – do jogurtu wrzucamy posiekany koperek, przyprawiamy i mieszamy. Ilość dodanego koperku zależy od naszych smaków.

Smacznego :)

Kotleciki z bobu i kaszy jaglanej - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Zapisz

Zapisz


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.