- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie bób a chcielibyście zjeść go w innej postaci niż tylko ugotowany to polecamy kotleciki z bobu i kaszy jaglanej :) Pyszne kotleciki z lekko chrupiącą skórką i miękkie w środku :)
Składniki na kotleciki:
– 500 g bobu
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 mały por
– 20 g sera żółtego
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– sól
– pieprz
Składniki na dip koperkowy:
– 150 g jogurtu naturalnego
– świeży koperek
– sól
– pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– mąka ryżowa do obtoczenia
Składniki na 10 sztuk.
Bób oraz kaszę jaglaną gotujemy osobno w garnkach do miękkości. Ugotowany bób lekko studzimy i obieramy ze skórki.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w pół plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Pora ściągamy z kuchenki. Bób rozgniatamy widelcem dodajemy do pora i mieszamy, dodajemy kaszę jaglaną, jajko i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy ale zanim dodamy jajko.
Masę z bobu i kaszy nabieramy łyżką i formujemy kotleciki, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
W między czasie robimy dip – do jogurtu wrzucamy posiekany koperek, przyprawiamy i mieszamy. Ilość dodanego koperku zależy od naszych smaków.
Smacznego :)