Kotleciki z bobu i kaszy jaglanej

Magda

Jeżeli lubicie bób a chcielibyście zjeść go w innej postaci niż tylko ugotowany to polecamy kotleciki z bobu i kaszy jaglanej :) Pyszne kotleciki z lekko chrupiącą skórką i miękkie w środku :)

Kotleciki z bobu i kaszy jaglanej - Kuchenne Wariacje

Składniki na kotleciki:
– 500 g bobu
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 mały por
– 20 g sera żółtego
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– sól
– pieprz

Składniki na dip koperkowy:
– 150 g jogurtu naturalnego
– świeży koperek
– sól
– pieprz

Dodatkowo:
– olej do smażenia
– mąka ryżowa do obtoczenia

Składniki na 10 sztuk.

Bób oraz kaszę jaglaną gotujemy osobno w garnkach do miękkości. Ugotowany bób lekko studzimy i obieramy ze skórki.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w pół plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Pora ściągamy z kuchenki. Bób rozgniatamy widelcem dodajemy do pora i mieszamy, dodajemy kaszę jaglaną, jajko i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy ale zanim dodamy jajko.

Masę z bobu i kaszy nabieramy łyżką i formujemy kotleciki, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

W między czasie robimy dip – do jogurtu wrzucamy posiekany koperek, przyprawiamy i mieszamy. Ilość dodanego koperku zależy od naszych smaków.

Smacznego :)

Kotleciki z bobu i kaszy jaglanej - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Zapisz

Zapisz


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *