Klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Proste ale bardzo smaczne danie dla miłośników nie tylko mięsa ale też makaronu :)

Klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki na klopsiki:

– 1 czerwona cebula
– 450 g mięsa mielonego wieprzowego
– 3 gałązki natki pietruszki
– 4 średnie pieczarki
– 1 jajko
– pół bułki kajzerki
– 1/2 szklanki mleka
– mąka do obtoczenia
– sól, pieprz
– olej do smażenia.

Składniki na ok. 20 klopsików

Składniki na sos:
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 400 g pieczarek
– 200 g śmietanki 18%
– sól, pieprz

Dodatkowo dowolny makaron 140 g – u nas makaron bucattini

Składniki na 4 porcje.

Klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Najpierw bułkę drobimy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gdy bułka już dobrze namoknie mlekiem dobrze odciskamy. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy do niego bułkę i mieszamy. Dorzucamy jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron aż się zrumienią.

Teraz zabieramy się za sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy na grubsze kawałki i smażymy na cebulce, przyprawiamy. Gdy pieczarki są już usmażone dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę dusimy aby śmietanka zgęstniała. Do gotowego sosu dodajemy klopsiki i mieszamy. Jeżeli klopsiki nam wystygły to podgrzewamy je w sosie.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Na talerz dajemy makaron i na wierzch nasz sos z klopsikami :)

Smacznego :)

Klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.