Keks świąteczny

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy propozycję z książki Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny :)

DSC_6255x900

Składniki:
– 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi
– 135 g mielonych migdałów
– 70 g orzechów włoskich posiekanych
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– szczypta gałki muszkatołowej

Polewa cytrynowa:
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyża soku z cytryny

Tortownica 17 cm.DSC_6263x900

Najpierw wszystkie owoce suszone kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i zalewamy nim owoce. Dodajemy ekstrakt z wanilii i na chwilę odstawiamy na bok. W między czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy.

Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem z cytryny, wylewamy go na ciasto i posypujemy startą skórką z pomarańczy.

DSC_6242x900

Smaczne i treściwe ciasto, którego słodycz owoców idealnie komponuje się z kwaśnością lukru cytrynowego :) Dodatkowo należy zaznaczyć, że w przepisie nie ma użytej mąki co powoduje że ciasto jest także dostępne dla osób na diecie bezglutenowej.

Smacznego :)

DSC_6277x2x900

3 thoughts on “Keks świąteczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.