Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Cukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :)

Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem - Kuchenne Wariacje

 
Składniki na cukinie faszerowane:

– 2 cukinie
– 150 g kurek
– 3 zielone cebulki
– 80 g ryżu parabolicznego
– 20 g parmezanu
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– oliwa

Składniki na 2 porcje.

Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem - Kuchenne Wariacje

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kawałki cukinii bez nasion możemy pokroić i dorzucić do farszu.

Teraz zabieramy się za farsz. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Po chwili dodajemy umyte kurki – małe w całości a większe pokrojone. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, przyprawiamy i chwilkę dusimy. Gotowy farsz mieszamy z ugotowanym ryżem.

Wydrążone cukinie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy farszem. Na wierzch cukinii ścieramy parmezan. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 30 minut aż cukinie zmiękną.

Smacznego :)

Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem - Kuchenne Wariacje

Zapisz

2 thoughts on “Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.