Pyszny i chrupiący chleb bezglutenowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Ostatni chleb bezglutenowy nie całkiem przypadł nam do gustu ponieważ był lekko suchy i łatwo się kruszył. Ten chleb bezglutenowy z mieszanki różnych mąk wyszedł nam super, jest chrupiący, wilgotny i można go przechowywać kilka dni ale najlepiej smakuje oczywiście świeży z dodatkiem masła :)

Chleb bezglutenowy

Składniki na chleb bezglutenowy:

– 250 g mąki gryczanej
– 150 g mąki ryżowej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 550-600 ml lekko ciepłej wody

Forma keksówka o wymiarach 9,5 x 30 cm.

Chleb bezglutenowy

Najpierw robimy sobie zaczyn do chleba. Drożdże wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki gryczanej i zostawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Ważne żeby nie zostawić zaczynu na długo bo może nam uciec ze szklanki :)

Do miski wsypujemy wszystkie mąki przesiane i łączymy. Dodajemy sól i siemię lniane i mieszamy. Robimy dołek i wlewamy zrobiony zaczyn. Teraz stopniowo dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Na koniec dosypujemy pestki dyni lub inne ulubione ziarna. Konsystencja ciasta jest dość rzadka.

Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Jeżeli nie posmarujemy olejem papieru chleb może przykleić się do papieru.

Do przygotowanej keksówki przekładamy ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 220 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego :)

Chleb bezglutenowy

Źródło przepisu: blog Eksperymentalnie

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.